Francia konyha
Szavoja Francia borvidék
Kezdőlap Cikkek Szakácskönyv Borok Sajtok Fórum
Szavoja (Savoie) borvidéke egy szigorúan körülhatárolt 2 000 hektáros terület: Combe de Savoie (Chambéry közelében), Chautagne és Jongieux (a Bourget-tó közelében), Léman és Arves (Magas-Szavoja). 4 minősített zónája van a borvidéknek, 22 borfajtája és közel 20 szőlőfajtája.

A Jacquere fehér szőlőfajta a legismertebb, melyből az Apremont és Abymes bort készítik... A Ripaille és a Crépy bor pedig a Chasselas szőlőfajtából készül. Végül pedig a Gamay vörös szőlőfajtából nyerik a Chautage és a Jongieux bort, és a Mondeuse szőlőfajtából pedig az Arbin és a St-Jean-de-la-Porte borfajtát. Ezek az egyedülálló borfajták tükrözik a hegyi szőlővidék egyedülálló táját...

Látnivalók
Chambéry, művészeti és történelmi város (kastély, elefántok szökőkútja, szombati piac)
Hautecombe Apátság (12. század) a Bourget tavon (megközelíthető hajóval de autóval is)
Chautagne pincéje Ruffieux-ban
Regionális Bor és Borászati Múzeum Montmélian-ban
A Ripaille kastély a Léman tavon

Alpesi ízek: borvakáció és túra a Szavoja Mont-Blanc vidékén. Bernard Vissoud borász és hegyi túravezető kíséri az érdeklődőket a Chartreuse és a Bauges Természetvédelmi Területen és a vidék szőlőszeteiben, ahol megkóstolhatják a helyi termékeket és a híres Jongieux, Apremont, Abymes borokat.
Tel.: +33 (0)4 79 28 61 49
www.alpes-flaveurs.com