Francia konyha
Francia sajtok Ételbe, desszertnek és borhoz is.
Kezdőlap Cikkek Szakácskönyv Borok Sajtok Fórum
A Franciaországban készült sajtokat 6 fő családba lehet sorolni nedvességtartalmuk, állaguk és az érlelési módjuk szerint.

Friss sajtok - Les fromages frais Aludttejből készül (tehén, kecske vagy juh), egyenletes fehér színű és kéreg nélküli. Az ízesítése lehet sós, borsos, fűszeres vagy akár édes is. Nem áll el sokáig, így érdemes frissen fogyasztani.

Pl.: a Brocciu. Kecskesajtok - Les fromages de chevre A kecskesajtoknak friss, lágy, közepes keménységű állaga van, mely sokszor nyersnek tűnik. Létezik fűszernövényekkel, borssal beszórt kecskesajt is. Pl.: picodons, pélardons, crottins, cabécous vagy a Cabrigan, a Selles-sur-Cher és még sok más kecskesajt…

Lágy sajtok - Les fromages a pâte molle Puha állagú sajt, mely lefölözött tehén- vagy kecsketejből készül. Egy részük penészbevonatúak a penészgombák érlelési folyamatának köszönhetően pl., a Brie de Meaux és a Brie de Melun, a Neufchâtel, a camembert de Normandie, a Chaource… Másik részük pedig a mosott kérgű sajtok, melyek egy részének pirosas vagy narancsos színe van a többszöri mosás következtében, melyre az érlelés ideje alatt kerül sor (Epoisses, Langres, Livarot, Maroilles, Munster…).

Penészes sajtok - Les fromages a pâte persillée Puha, lágy sajtok, melyet legtöbbször kék sajtnak vagy zöldfoltosnak neveznek mivel kék ecsetpenész van a sajt belsejében. Miután kiveszik a formából a sajtot megsózzák és megszurkálják tűvel, hogy levegő jusson a sajt belsejébe és kifejlődhessen a penész.

Pl.: bleu de Gex, roquefort, bleu des Causses, Auvergne, fourme d’Ambert. Préselt sajtok - Les fromages a pâte pressée Ezeket a sajtokat a formázás után préselik és szárítják. Léteznek hevítés nélküli préselt sajtok, melyek aludttejből készülnek, magas a nedvességtartalmuk és több hónapon át érlelik őket. Vannak hevített, préselt sajtok is, melyek a hegyvidéki legeltetés eredményeként születnek. Oltott, erősen hevített aludtejből készítik és nagy méretük miatt hosszú hónapokon át érlelik őket.

Pl.: comté, beaufort, emmental. Ömlesztett sajtok - Les fromages fondus Egy vagy több fajta apróra vágott, szétmorzsolt sajtból készül, melyet összekevernek vajjal, tejjel vagy tejszínnel. Ezután ízesíthetik fűszerekkel és gazdagíthatják dióval vagy sonkával...