Francia konyha
Francia parasztleves Leves
Kezdőlap Cikkek Szakácskönyv Borok Sajtok Fórum
Hozzávalók:
30 dkg száraz fehérbab

fél citrom
fél fej kelkáposzta
4-5 sárgarépa
4 burgonya
2-3 vöröshagyma
2 póréhagyma
8 gerezd fokhagyma
4 csirkecomb vagy kisebb kacsacomb
20 dkg nyers füstölt sonka
1-2 ág kakukkfű
1 babérlevél
fél csokor petrezselyem
néhány szem fekete bors


Elkészítés:
A babot egy éjszakára hideg vízben áztatjuk. A kelt elnegyedeljük, enyhén sós, citromos forró vízbe dobjuk, és fél perc múlva leszűrjük. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A sárgarépát és a burgonyát egészben hagyjuk, a vöröshagymát és a pórét 2-3 darabra vágjuk. A babot leszűrjük és a zöldségekkel együtt nagy lábasba szórjuk. A csirkecombokat is beletesszük. Ha kacsacombbal készítjük, akkor azt bőrös oldalán néhány percig sütjük, így adjuk a leveshez, hogy ne legyen majd túl zsíros. A sonkát ráfektetjük, kb. 2,5 liter vízzel felengedjük. A kakukkfüvet a babérral és a petrezselyemmel összekötözzük, a készülő levesbe dobjuk. (Ez az úgynevezett bouquet garni, a franciák gyakran és szívesen használt fűszercsokra.) Ha minden a fazékba került, kb. 1 csapott evőkanálnyi sóval ízesítjük, borsot szórunk bele és nagy lángon fölforraljuk. Ezután kis lángon, félig lefödve kb. 1 óra 10 percig főzzük, ezalatt minden megpuhul. Ezt az egytálételnek is beillő levest friss barna kenyérrel, vörösbor kíséretében kínáljuk.